Το Δ.Σ. εκδίδει συνεχώς Δελτία Τύπου σε τακτική βάση και εκτάκτως, όποτε κρίνεται απαραίτητο για την αντιμετώπιση επειγόντων ζητημάτων που προκύπτουν σε ημερήσια βάση.

Δελτίο Τύπου - Ένωση Ελλήνων Επενδυτών - 1ο Δελτιό τύπου για καταγγελία κατά NBG FUNDING σε Jersey FSC -fca

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενωση Ελληνων Επενδυτων - 1ο Δελτιο τυπου για καταγγελια κατα NBG FUNDING σε Jersey FSC -fca

Εκτεταμένες παρατυπίες καταγγέλλει η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, κατά την 1η της παρέμβαση προς τις Ελληνικές και Διεθνείς Εποπτικές και Ελεγκτικές Αρχές, λόγω της παράτυπης άρνησης πληρωμής τοκομεριδίων προς τους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης της Εθνικής Τράπεζας ΑΕ (εφεξής η «ΕΤΕ») καθώς και άλλων συστημικών τραπεζών, από το 2013 έως σήμερα.

Η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, με Επιστολή-Αναφορά Εποπτικής Συμμόρφωσης της (Conformity Compliance Report), την οποία απέστειλε προς την Αρμόδια Εποπτική Αρχή της νήσου Jersey, την Financial Conduct Authority (Ηνωμένο Βασίλειο) και την Lux SE (Λουξεμβούργο) που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου αλλά και προς την ΕΤΕ, την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος ζητά να εξεταστούν και διερευνηθούν με προσοχή 2 ουσιώδη ζητήματα σε σχέση με την θυγατρική NBG FUNDING LTD της ΕΤΕ ως εξής:

1) Η ενδεχόμενη νομιμότητα ή μη της μη πληρωμής τοκομεριδίων από το 2013 έως σήμερα και

2) Η ενδεχόμενη νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 κατά την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, σε σχέση πάντα με τους όρους και τις προϋποθέσεις έκδοσης των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης

Συγκεκριμένα στην Επιστολή-Αναφορά της Ένωσης τονίζεται ότι η ΕΤΕ (όπως ενδεχομένως και οι υπόλοιπες 3 συστημικές τράπεζες) εξέδωσε την περίοδο 2004-2007, με την χρήση θυγατρικών της εταιρειών, με έδρα τη νήσο / Κράτος του Jersey, άληκτες υβριδικές ομολογίες συνολικού ποσού πολλών δισεκατομμυρίων Ευρώ, τις οποίες διέθεσε οριζοντίως δια των υποκαταστημάτων της σε καταναλωτές / υποψήφιους επενδυτές, ασχέτως αν οι τελευταίοι κατανοούσαν πλήρους τις ιδιαιτερότητες και το σύνθετο των επενδυτικών προϊόντων που αγόραζαν.

Ένας μέσος επενδυτής, ο οποίος αναζητούσε εξασφάλιση των χρημάτων του, δύσκολα θα μπορούσε να κατανοήσει ότι το προϊόν που η ίδιες οι Τράπεζες του προωθούσαν ως δικής τους έκδοσης, εγγυημένο από τις ίδιες και ότι εντός 10 ετίας θα το ανακαλούσαν επιστρέφοντας τα χρήματά του, στην πραγματικότητα ήταν:

1. άληκτο (perpetual) εις τo διηνεκές και ως άληκτο δεν έχει εγγύηση λήξης

2. είχε εκδοθεί από μία εταιρία – κέλυφος με έδρα τη νήσο Jersey, άνευ ουσιωδών λοιπών περιουσιακών στοιχείων

3. οι τόκοι του μπορούσαν να ανασταλούν, αν η Τράπεζα αντιμετώπιζε κεφαλαιακό πρόβλημα.

4. οι κάτοχοι τέτοιων τίτλων σε περίπτωση εκκαθάρισης θα κατανέμονται στο τέλος των πιστωτών, δίχως κανένα προνόμιο.

Σε κάθε περίπτωση, η Ένωση καταγγέλλει πως παραβιάστηκαν ακόμα και αυτοί οι όροι έκδοσης των ομολόγων αυτών, καθώς ενώ αναφέρεται ότι δεν θα καταβληθούν τόκοι ή τοκομερίδιο, ήτοι μέρισμα - dividend ,μόνον εφόσον ούτε η Τράπεζα ούτε οποιαδήποτε θυγατρική της δεν θα διένειμαν μέρισμα κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο, διαπιστώθηκε ότι για την περίπτωση της ΕΤΕ αυτό δεν είναι αληθινό, καθώς τουλάχιστον 6 θυγατρικές της διένειμαν ανελλιπώς μέρισμα από το 2013 έως το 2016 και συγκεκριμένα οι:

1) STOPANSKA BANKA AD (Σκόπια)

2) UBB (Βουλγαρία)

3) NBG PANGEA

4) MERMEREN KOMBINAT

5) NBG INSURANCE BROKERS ΑΕ

6) ΑΚΤΩΡ FM MANAGEMENT ΑΕ

Αναμένουμε την άμεση ενεργοποίηση και αντίδραση των Διεθνών και Ελληνικών Εποπτικών και Ελεγκτικών Άρχων στα πλαίσια της σοβαρής αυτής Καταγγελίας-Αναφοράς Εποπτικής Συμμόρφωσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι ζημιωθέντες κάτοχοι τέτοιων ομολόγων μπορούν να αποτανθούν στην Ένωση Ελλήνων Επενδυτών στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και να δηλώσουν συμμετοχή στις προς εξέταση ομαδικές δικαστικές ενέργειες.

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

www.helinas.gr

Ετικέτες: Μετοχές Τραπεζών / Εισηγμένων Εταιρειών, Σύνθετα Ομόλογα / Perpetual / Υβριδικά