Το Δ.Σ. εκδίδει συνεχώς Δελτία Τύπου σε τακτική βάση και εκτάκτως, όποτε κρίνεται απαραίτητο για την αντιμετώπιση επειγόντων ζητημάτων που προκύπτουν σε ημερήσια βάση.

Δελτίο Τύπου - Ένωση Ελλήνων Επενδυτών -2ο Δελτιο τύπου για εξαναγκασμό eurοbank να πληρώσει μέρισμα σε υβριδικά ομόλογα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, με ενθουσιασμό ανακοινώνει την 1η μεγάλη επιτυχία των παρεμβάσεων της προς τις Ελληνικές και Διεθνείς Εποπτικές και Ελεγκτικές Αρχές, οι οποίες υποχρέωσαν την τράπεζα EUROBANK ERGASIAS ΑΕ να επανεκκινήσει , μετά από 4ετή διακοπή, τις πληρωμές μερισμάτων στους κατόχους υβριδικών ομολογιών θυγατρικής της.

Συγκεκριμένα η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, είχε αποστείλει Επιστολή-Αναφορά Εποπτικής Συμμόρφωσης (Conformity Compliance Report), προς την Αρμόδια Εποπτική Αρχή της νήσου Jersey, και την CSSF Commission de Surveillance du Secteur Financier που επιβλέπει το χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου αλλά και προς την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος και είχε ζητήσει να εξεταστεί και να διερευνηθεί με προσοχή το ζήτημα της εξαγοράς των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου (μετοχές Αλογοσκούφη) από την EUROBANK ERGASIAS ΑΕ. Το ζήτημα ήταν η προκύπτουσα άνιση μεταχείριση σε βάρος των επενδυτών που κατείχαν ομολογίες (Preferred securities) που είχε εκδώσει η θυγατρική της EFG Hellas Funding Limited και οι οποίες κατατάσσονταν υψηλότερα στην σειρά κατάταξης πιστωτών από ότι οι κάτοχοι προνομιούχων μετοχών , όπως το Ελληνικό Δημόσιο. Ζητούσε δε από τους ελεγκτικούς φορείς να επιβάλλουν στη τράπεζα την υποχρέωση αποζημίωσης των κατόχων των υβριδικών ομολογιών σε περίπτωση που προχωρούσε η αγορά των προνομιούχων μετοχών.

Έτσι με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώσαμε στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε στις 12/03/2018 η τράπεζα EUROBANK ERGASIAS ΑΕ, την σημείωση στις σελ 202 και 337 /354 της ετήσιας οικονομικής έκθεσης 2017 ότι

Γεγονός μετά την ημερομηνία ισολογισμού

Μετά την αποπληρωμή των προνομιούχωω μετοχών τις οποίες κατείχε τι Ελληνικό Δημόσιο (σημ. 37) την 17 Ιανουαρίου 2018 και σύμφωνα με τους όρους των υβριδιλών τίτλων, η ERB Hellas Funding Ltd ανακοίνωσε την πληρωμή με σωρευτικών μερισμάτων συνολικού ποσού € 0,4 εκατ. για τις σειρές Δ, Β και Α τα οποία καταβλήθηκαν στις 29 Ιανουαρίου, 2 Φεβρουαρίου και 18 Μαρτίου 2018, αντίστοιχα

Σημειώνουμε ότι τα έτη 2013 , 2014 , 2015 και 2016 η ίδια τράπεζα είχε ανακοινώσει τη μη καταβολή αντιστοίχων μερισμάτων για τις υβριδικές ομολογίες

Βέβαια, η επανεκκίνηση πληρωμής μερίσματος δεν εξαντλεί την υποχρέωση της τράπεζας, που είναι η πλήρης αποζημίωση των κατόχων των υβριδικών ομολογιών τόσο σε κεφάλαιο όσο και για τα απολεσθέντα μερίσματα των 4 ετών , κατά πλήρη αντιστοίχιση με την κατά 100 % εξαγορά των (κατωτέρων σε κατάταξη) προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου.

Τονίζουμε επίσης ότι την ίδια υποχρέωση έχουν και οι τράπεζες ALPHA BANK και ΠΕΙΡΑΙΩΣ οι οποίες παρότι ανακοίνωναν από το 2012 ότι δεν θα διανείμουν μέρισμα στους κατόχους υβριδικών ομολογιών , εντούτοις προχώρησαν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2014 αντίστοιχα σε 100 % εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου με μετρητά, παραβιάζοντας την ίση μεταχείριση των επενδυτών τους και τους όρους έκδοσης των ομολογιών τους. Τα επενδυτικά αυτά προϊόντα είναι τα:

• ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΕΚΔΟΣΕΩΣ EUROBANK ERGASIAS
    Με ISIN DE000A0DZVJ6, ISIN XS0232848399, ISIN XS0440371903, ISIN XS0470450700, ISIN XS0302804744
  • ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΑLPHABANK
    Με ISIN XS0159153823, ISIN DE000A0DX3M2, ISIN XS0313221110
  • ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
    Με ISIN XS0204397425 ,ISIN XS0261785504

ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ

τους ζημιωθέντες κάτοχους τέτοιων ομολογιών ανεξαρτήτως εάν αποδέχθηκαν «οικειοθελώς» ή αρνήθηκαν την εξαγορά-ανάκλησή τους, εάν κατέχουν ή κατείχαν στο παρελθόν οιοδήποτε από τα ανωτέρω να αποταθούν στην Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, στο 210 3633104 και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και να δηλώσουν συμμετοχή στις προς εξέταση ομαδικές δικαστικές ενέργειες.

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

www.helinas.gr

Ετικέτες: Μετοχές Τραπεζών / Εισηγμένων Εταιρειών, Σύνθετα Ομόλογα / Perpetual / Υβριδικά